Градско шеталиште бб, 32000 Чачак +381 (0)342 360
Ћир  |  Lat  |    |    |    |    |      

АТОМСКА БАЊА

АТОМСКА БАЊА ГОРЊА ТРЕПЧА

На само 130 км од Београда, налази се јединствена Атомска бања. Окружена шумовитим брдима и планинама, на надморској висини од 460 м, Атомска бања Горња Трепча представља јединствену оазу мира и тишине. Одликује се умерено-континенталном климом која постепено прелази у планинску због чега је боравак током читаве године врло пријатан. Богат биљни покривач, густе листопадне шуме, ливаде посуте цвећем и лековитим биљем, на сваком кораку делују окрепљујуће и умиријуће на организам.

Специјална болница за рехабилитацију обухвата неколико објеката (нови објекат “Вујан” почео са радом маја 2012. године) са укупно 122 смештајне јединце и 277 кревета. Објекти су модерна здања, потпуно прилагођена потребама пацијената и најзахтевнијег госта, са једнокреветним, двокреветним собама и апартманима. Љубазност и брига за сваког госта доприносе угодном боравку у овој установи.

Потврда високо стандардизоване услуге, по најзахтевнијим европским мерилима, како медицинске, тако и угоститељске и туристичке, дошла је доделом ИСО и ХЦЦП стандарда.

Сарадња са бројним удружењима оболелих од МС из ЕУ као и уговори са здравственим фондовима неколико земаља најбоља су референца услуга ове бање.

Током летњих месеци организује се Културно лето у оквиру кога се организују концерти, позоришне представе, књижевне вечери, изложбе.

Боравак у Атомској бањи, представља јединствену прилику за упознавање богате традиције, обичаја и модерног стваралаштва централне Србије. Гости бање у оквиру аранжмана имају прилику за упознавање богатог културно-историјског наслеђа овог дела Србије: манастире Овчарско-кабларске клисуре, манастир Вујан, археолошке локалитете у Чачку и околини. Излети се организују и до Мокре Горе и Златибора, Етно парка Терзића авлија и Потпећке пећине.

Термоминерална вода, индикације, рехабилитација

Термоминерална вода Атомске бање Горња Трепча је слабо алкална, хидрокарбонатна, олиго минерална, акратотерма. Температура воде је 29,8°Ц. Вредност ПХ креће се између 7,4-7,5 па се ради о водама слабо алкалног карактера.

Анализе воде вршене у последњих 60 година (Институт за медициску хидрологију и климатологију, Институт за геолошко-рударска истраживања, Институт за рехабилитацију и др.) показују да је вода стабилног физичко-хемијског састава и температуре. То потврђују тврдње да су воде јувенилне, вулканског порекла. Капацитет изворишта 13,9 л/сец.

Због својих специфичних физичких и хемијских карактеристика ова вода је права реткост. Концетрације микроелемената, макроелемената и радиоактивних елемената, као и њихови међусобни односи, дају јој специфично лековито дејство, посебно на нервна и мишићна ткива. Минералне воде коју су испитане на територији Горње Трепче, могу се користити за медцинску рехабилитацију оболелих од неуролошких болести, нарочито се показала ефикасном код Сцлеросис мултиплеx, реуматских болести (запаљенских и дегенеративних), као и болести гастроинтестиналног тракта и периферних крвних судова.

Ово је једна од најпроучаванијих термоминералних вода на територији наше земље, а прве хемијске анализе датирају још из 1904. године (др. Зеге).

Температура воде омогућава да и оболели од кардиоваскуларних обољења могу, под надзором лекара, користити рехабилитационе третмане. Комплетан балнеофизикални третман спроводи се у терапијским блоковима који су опремљени најсавременијом медицинском опремом и подразумева: хидротерапији, кинезитерапију, мануелну масажу и др. Високом квалитету медицинске услуге доприноси тим едукованог кадра сачињен од лекара специјалиста из неколико медицинских области (физијатри, неуролози, реуматолози, интернисти), физиотерапеути, медицинске сестре и др. особље. Посебни резултати се постижу у рехабилитацији Мултипле склерозе по чему је бања јединствена у Европи.