Градско шеталиште бб, 32000 Чачак +381 (0)342 360
Ћир  |  Lat  |    |    |    |    |      

Манифестације

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

У Чачку и околини одржавају се бројне културне, образовне, спортске, гастрономске и музичке манифестације, које пружају посетиоцима одличну забаву, али и нова сазнања о традицији и култури чачанског краја.

„ДИСОВО ПРОЛЕЋЕ“

Термин: Март-Мај

Заштитни знак културе Чачка је песничка манифестација „Дисово пролеће“, која се одржава у континуитету од 1964. године и носи име познатог српског песника Владислава Петковића Диса (1880–1917), који је рођен у Заблаћу поред Чачка. Манифестација је годишњег карактера и одржава се у Чачку и околини од 10. марта (датум рођења Диса) до краја маја. Поред главне награде за животно дело, „Дисово пролеће“ подстиче и стваралаштво младих аутора. Организатор манифестације: Градска библиотека “Владислав Петковић Дис”. Посетите сајт


„ЗЛАТНИ ПОЈАС ЧАЧКА“

Термин: Април

Међународни карате турнир „Златни појас Чачка“ је највећи и најстарији карате турнир у Европи који се налази у ЕКФ календару такмичења и окупља појединце и екипе из земље и иностранства у карате спорту. Организатори: Клуб контактних спортова “Борац” и Карате федерација Србије.
Посетите сајт


САБОР ФРУЛАША СРБИЈЕ „ОЈ МОРАВО“

Термин: Јул

Сабор фрулаша Србије „Ој, Мораво“ у Прислоници код Чачка окупља најбоље фрулаше Србије, да се уз неговање традиционалног и савременог музицирања на свиралама - фрулама најпознатијих градитеља, такмиче за назив победника - Златну фрулу Сабора. Предтакмичења за Сабор фрулаша одржавају се широм Србије. Манифестација негује изворно народно стваралаштво и обичаје, а градитељи фрула и други мајстори старих, заната, излажу своје рукораде заједно са плетиљама, везиљама, ткаљама и домаћицама које припремају стара, традиционална јела.

Посетите сајт


МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА „ЕТНОФЕСТ“

Термин: Јул

Међународни фестивал фолклора Етнофест окупља ансамбле из целог света. Поштовање традиције и обичаја свих народа, као и сарадња и дружење, циљеви су овог фестивала. Етнофест је део International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts (CIOFF), који је званични парнер UNESCO.


„ПРИЧА“ -Пиво, рок и Чачак-

Термин: Септембар

ПРИЧА је рок фестивал са бројним рок концертима и разноврсним пратећим садржајима, који се организују на више локација у граду. На манифестацији наступају најпознатије рок групе из земље и региона.

Посетите сајт


„ПЛОДОВИ ЗАПАДНОГ ПОМОРАВЉА“

Термин: први викенд у Септембру

Традиционална привредно-туристичка манифестација која се одржава у Заблаћу код Чачка има за циљ промоцију повртарских производа и успостављање сарадње приозвођача и купаца. Својим разноврсним гастрономским такмичењима и забавним програмом привлачи велики број посетилаца из ширег окружења.


„КУПУСИЈАДА“

Термин: Септембар

Од 2003. године Мрчајевци су познати по својеврсној и веома посећеној манифестацији „Купусијада“. Такмичење у кувању купуса у земљаном лонцу одвија се у неколико категорија, а најуспешнији добијају, традиционално, Златни, Сребрни и Бронзани лонац. У културно-забавном програму учествује преко 1200 учесника - културно-уметничка друштва и најпознатији естрадни извођачи.


„ДАНИ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА“

Термин: Септембар

Манифестација је посвећена блаженопочившем патријарху српском Павлу, који се замонашио у манастиру Благовештење у Овчар Бањи. Први део програма одржава се 27. септембра у Овчар Бањи, где се организује изложба крстова са колоније „Крст патријарха Павла“. Други део програма одржава се у Чачку и садржи изложбе, беседе, концерте духовне музике. Манифестација има своје огранке – Гацко, Република Српска; Никшић, Црна Гора; Кућанци, Хрватска и самим тим је међународног карактера.

Посетите сајт


“ДАНИ УРБАНЕ КУЛТУРЕ – ДУК ФЕСТИВАЛ”

Термин: Јун

ДУК је интернационални омладински фестивал који спаја екстремне спортове, цртање мурала, хип хоп културу и музику. ДУК обогаћује културни живот града кроз фестивалске активности на обали реке, где посетиоце очекују бројна дешавања у којима и сами могу бити интерактивни учесници.