Градско шеталиште бб, 32000 Чачак +381 (0)342 360
Ћир  |  Lat  |    |    |    |    |      

ОВЧАР БАЊА

ОВЧАР БАЊА

У срцу Овчарско-кабларске клисуре, окружена зеленилом пространих шумских комплекса извире термо-минерална вода Овчар Бање. Овај скривени бисер природе налази се на 17. километру од Чачка на путу ка Златибору, односно регији Западна Србиија (М5). Смештена је у омањем морфотектонском проширењу, на ушћу Бањског потока у Западну Мораву, на надморској висини од 278 м.

Поред термо-минералних извора који се користе у терапији, ова бања је јединствена у Србији јер се налази у пределу изузетних одлика, окружена реком, језерима и непрегледним зеленилом планина Овчар(985) и Каблар (885).

Постоје сведочанства да су воде Овчар бање коришћене за лечење људи од римског времена, преко средњовековног и турског периода до стварања нове српске државе у XIX веку.

Овчар бања је 29. децембра 2011. године и званично добила статус бање, што је од великог значаја за даљи развој.

Посебну хидрографску осообеност представљају термалне воде у Овчар Бањи 35-38 °C. Вода је хомеотерма, слабо сумпоровита. Лековите компоненте минералне воде су макроелементи – калцијум и натријум; и микроелементи – калијум литијум, стронцијум, баријум, јод, бром, фосфор, флуор.

Гости бање којима је потребна терапија или превентивни преглед, на услузи имају и стручно медицинско особље у оквиру Амбуланте за физикалну медицину и рехабилитацију „Бања лек“. Вода погодује лечењу неколико индикованих обољења: реуматских, дегенеративних промена (спондилоза и артритис), спортских повреда, кожних обољења.

Овде је на малом простору сконцентрисано десет манастира из средњег века познатих као “Српска Света Гора”. Манастири Овчарско-кабларске клисуре чувају духовно и уметничко богатство стварано вековима на овим просторима. Посетом манастира, гости Овчар Бање могу да се упознају са историјом српског народа, вредним културно-историјском наслеђем и лепотама манастира Никоље, Преображење и Благовештење који се налазе у самој бањи, али и у осталим манастирима на падинама планина Овчар и Каблар.

Боравак у Овчар Бањи може да буде веома садржајан, а смештај се може обезбедити у неколико приватних кућа и туристичко-угоститељских објеката који се налазе у центру бање. Међу њима се свакако издваја Wellness центар “Каблар” који поред лепих и комфорних соба у понуди има и различите wellness садржаје као и базен са термо-минералном водом. Ресторан “Дом” на обали реке, има у понуди поред гастрономских специјалитета и квалиетан смештај, али и лепо уређену обалу у амбијенту у коме гости свих узраста могу да проведу пријатне тренутке.

Поред извора термо-минералне воде, природа је Овчар Бању подарила реком и језерима на чијим облама уживају спортисти рекреативци, али и истински љубитељи природе. На подручју Овчарско-кабларске клисуре налазе се уређене риболовне стазе, тако да постоје добри услови за бављењем спортским риболовом. Обележеним планинарским стазама, стиже се до манастира у којима се пролналази духовни мир и ужива у погледу на природу, обрисе шумовитих планина, реку Западну Мораву. Можда ће ипак највећи утисак на госта оставити несвакидашњи призор са врха планине Каблар – меандри реке Западне Мораве и град Чачак у даљини.

У централном делу Овчарско-кабларске клисуре, у Овчар Бањи, у предивном природном окружењу налази се Природњачки центар. У Природњачком центру се налази изложбена поставка експоната врста које су карактеристичне за ПИО „Овчарско-кабларска клисура“ и која је реализована у сарадњи са Природњачким музејом у Београду. Експонати представљају примерке појединих врста кичмењака – риба, водоземаца, гмизаваца, птица и сисара које живе у Овчарско-кабларској клисури.

Посетиоци Природњачког центра имају прилику да се информишу о туристичкој понуди и купе сувенире са мотивима ПИО „Овчарско-кабларска клисура“.

У Природњачком центру се налази простор намењен за организовање едукативних садржаја, радионица и презентација.

Током летњих месеци, у Овчар Бањи се организују концерти, представе, духовне вечери, ликовне колоније, спортски догађаји међу којима су најатрактивнији регата, пливачки маратон и велика планинска трка.