Градско шеталиште бб, 32000 Чачак +381(0) 32 343 721
Ћир  |  Lat  |    |    |    |    |      

Уметничка галерија „Надежда Петровић“ : Стална поставка (2005-2022)

Уметничка галерија „Надежда Петровић“ : Стална поставка (2005-2022)

Отварање:

Четвртак,  14. априла 2022. године у 19 часова

 

Након реконструкције зграде Уметничке галерије „Надежда Петровић“  2005. године и после пуних 16 година у Галерији за посетиоце је доступна Стална поставка радова из галеријских збирки реализована управо 2005. године. С обзиром да је у току посао на реализацији пројекта „Чачак, престоница културе Србије, 2023.“, по којој би Галерија требало да добије нови простор за депо и Сталну поставку, ово је највероватније и последњи пут да се Стална поставка у овом простору презентује јавности, а свакако последњи када је у питању избор радова узимајући у обзир знатно попуњавање галеријских збирки последњих година.

Изложени радови, годинама пажљиво прикупљани, чине само један део богате збирке Уметничке галерије „Надежда Петровић“ на основу које се може сврстати у ред предводника незаобилазних за познавање уметничке праксе из окружења. Сама поставка не открива само стилове доминантне у периоду настанка већ и социо-политичку атмосферу тренутка иманентну и оном што се назире у блиској будућности. Како уметност и настаје због личне потребе стимулисане талентом временом, неретко, уметничка дела надрастају сама себе. Изласком уметника на европску сцену (од Табаковића, Лубарде, Дамњана, Пеђе Милосављевића до Величковића, Кулмера, Муртића, Цилета Маринковића и Раше Тодосијевића), настаје самосвојна и интегративна уметничка сцена седамдесетих и осамдесетих година ХХ века.

Поставка ће бити доступна до 24. јуна, а у том периоду ће бити приређено више пратећих програма намењених најразличитијој публици.

 

Радно време Галерије:

уторак - петак--------------10-20h

субота - недеља----------10-14h

понедељком затворено за посетиоце